cuisine-spirit.com
kopenaccuAvatar de kopenaccu51 billets | Profil Recherche Google

ce blog tous
Derniers billets Connexion
Archives

kopenaccu

26/05/2017

Dell Inspiron M501 Laptop Accu Topkwaliteit (5200mAh 11.1v)

 

Wie regelmatig notebooks onder ogen krijgt voor testdoeleinden, is blij als er af en toe een afwijkend model langskomt: een systeem waarbij de fabrikant de platgetreden paden eens verlaat. De Accu Dell Inspiron 17r  bedient ons op onze wenken wat dat betreft.

Fabrikanten kunnen de plank flink misslaan met opvallende ontwerpen, vooral als er gekleurde verlichting om de hoek komt kijken. Dell haalt het beproefde Alienware-uiterlijk van eerdere 15,6"- en 17"-laptops  naar een 11,6"-model en dit pakt bijzonder goed uit. De laptop is wat dik en niet echt licht, maar ook bij kleinere modellen laten het ontwerp en de vele alien-verwijzingen een stoere indruk achter.

Van het lichtgevende toetsenbord tot de 'koplampen' en de verlichte alien-aanknop: de M11x is op heel veel vlakken net even wat anders dan andere 11,6"-modellen. Dat geldt niet alleen voor de buitenkant maar ook voor het binnenwerk.

Wie bedenkt er nu om een energiezuinige cpu in een 11,6"-laptop te combineren met een relatief krachtige gpu? Een goede keuze van Accu Dell Inspiron m501 is in ieder geval om de gebruiker zelf de mogelijkheid te geven het een en andere aan te passen wat de prestaties betreft: hij kan de cpu stock draaien of overklokken, en hij kan schakelen tussen de igp van Intel en de Nvidia-gpu. Zo kan hij zijn eigen balans laten kiezen tussen prestaties of accuduur. Die accuduur is in alle gevallen overigens prima te noemen.

Natuurlijk zijn er kritiekpunten. We hadden graag een mat scherm gezien, de notebook is niet fluisterstil, de accu is niet vervangbaar en dat er geen 1Gbps-ethernet-interface is, is een gemis. Uiteindelijk zijn dit echter geen grote pijnpunten.

De pessimist zal zeggen dat de Accu Dell Inspiron m5010  te lomp is voor een ultraportable en niet krachtig genoeg is voor gaming. Inderdaad kan de laptop zich wat gamingresultaten betreft niet meten met echte gamelaptops. Zelf zouden we de Alienware daarom niet als een echte gamelaptop bestempelen.

We zouden de laptop echter te kort doen als we hem om deze reden afschreven. Het is namelijk wel de krachtigste laptop met 11,6"-scherm die we tot nu toe onder ogen kregen. Het is voor zover ons bekend ook de enige notebook van dit formaat die recent uitgebrachte games überhaupt kan draaien. Wil de gebruiker op acceptabele framerates spelen, dan zal hij in sommige gevallen de instellingen moeten terugschroeven, maar dan zal hij ook prima kunnen gamen, zonder dat hij een zwaar 15,6"- of groter model hoeft mee te slepen.

Accu Dell Inspiron m5030  heeft met de Alienware M11x een fraaie notebook met leuke science fiction-elementen laten landen. De fabrikant heeft daarbij wat ons betreft een goede balans tussen accuduur, grafische rekenkracht, portabiliteit en design gevonden. De vanaf-prijs van 800 euro is dan ook niet te hoog. Er zijn voor dit bedrag lichtere notebooks en grotere modellen met krachtiger hardware te vinden, maar het is de combinatie van bovengenoemde factoren die de M11x tot een aanrader maken.

Een van de opvallende onderdelen betreft het toetsenbord. Dell heeft gekozen voor een plat keyboard waarbij de toetsen dicht op elkaar liggen. Het toetsenbord neemt vrijwel de gehele breedte van de laptop in beslag en Dell heeft dan ook gelukkig niet te veel concessies hoeven doen aan de grootte van de toetsen.

Overigens lijken de toetsen kleiner dan ze zijn, aangezien ze bedrukt zijn met witte lijnen. In het donker blijkt dat de lijnen oplichten door de keyboardverlichting. De lijnen geven de Accu Dell Inspiron n3010  een vreemde retro-uitstraling, waarbij de gekleurde keyboardverlichting voor een bijna psychedelisch effect zorgt. De fabrikant heeft de welbekende wasd-toetsen bovendien bedrukt met alien-tekens, en een ander subtiel detail is dat de toetsen in de vier hoeken een beetje rond zijn aan de kanten van de hoek.

Accu Dell Inspiron 15R

Laptop Accu Dell : http://www.kopenaccu.com/dell.html

Bij het typen valt op dat de toetsen erg licht aanvoelen, maar gelukkig 'wiebelen' de toetsen niet. Meestal moeten we even wennen bij een niet-standaard toetsenbord, maar bij dit model konden vrijwel direct op volle snelheid typen.

Helaas is het scherm van het spiegelende soort en is deze ook nog eens verwerkt achter een glasplaat. In eerste instantie lijkt dit altijd het beeld beter en helderder te maken, maar wie er langer mee werkt weet dat de reflecties nog wel eens irritant kunnen zijn. Onder het scherm wordt de tekst 'Alienware' verlicht weergegeven. Gelukkig is de helderheid niet heel hoog en vooral als de kleur op donkerblauw gezet wordt, is het logo niet storend. De beeldkwaliteit van het scherm is prima: de 1366x768 pixels worden mooi weergegeven.

Zelfs na uren van flinke belasting wordt de laptop niet heet. Uiteraard wordt de onderkant wat warm, maar onaangename temperaturen worden niet bereikt. Dit komt ten eerste doordat de koeler goed zijn werk doet. Dit gaat wel gepaard met enige geluidsproductie, maar dit blijft binnen de perken. Ten tweede heeft de cpu een lage tdp, wat resulteert in een lage warmteproductie, en ten derde is de gpu op 40nm geproduceerd, dus zal ook deze chip niet exorbitant veel verbruiken.

http://blog.kuruten.jp/kopenaccu/383041 http://www.ssnote.net/archives/53564