cuisine-spirit.com
kopenaccuAvatar de kopenaccu51 billets | Profil Recherche Google

ce blog tous
Derniers billets Connexion
Archives

kopenaccu

01/04/2018

Accu Asus X550JFGoedkope en Beste

 

Accu Asus X550JF dunne laptops is erg uitgebreid. Zelfs als we de convertible modellen niet meetellen, zijn er maar liefst vier verschillende ZenBook-types met een 13,3"- of 14"-scherm. Het is een behoorlijke uitdaging om met alle verschillende typenummers door de bomen nog het bos te zien, want wat is nu precies het verschil tussen de UX331, UX410, UX430 en UX490? Voordat we aan de review van de UX430 beginnen, leggen we dat nog even uit.

Het allerdunste en ook allerduurste model is de UX490, voluit de ZenBook 3 Deluxe. Deze 14"-uitvoering weegt zo'n 1,1kg en is 13mm dun. Vorig jaar reviewde Tweakers een variant daarvan met dualcoreprocessor, maar inmiddels verkoopt Asus de UX490 ook met Kaby Lake-R-quadcores. Later kondigde Asus de UX331 aan, ofwel de ZenBook 13. Dit 13,3"-model is met 13,9mm iets dikker, maar het gewicht is vrijwel net zo laag als dat van de ZenBook 3 Deluxe.

Asus verkoopt ook nog varianten van de Accu Asus X550JK. Dat was vorig jaar het 14"-mainstreammodel, met een behuizing die een stuk dikker is. De dikte van bijna 19mm is voor laptops in deze klasse behoorlijk fors en met 1,4kg is het ook geen lichtgewicht. De Asus UX430, die we in deze review bekijken, is het nieuwe mainstreammodel. Ook deze laptop heeft een 14"-scherm, maar hij is met 16mm een stukje dunner en ook het gewicht is lager; onze weegschaal slaat uit naar 1262 gram.

Met zijn dikte van 16mm is er ruimte genoeg voor aansluitingen en er zijn er ook redelijk wat beschikbaar. Een volledige hdmi-poort had wat ons betreft niet misstaan, maar Asus heeft voor een niet zo gangbare micro-hdmi-variant gekozen. Die zit aan de linkerkant, samen met de stroomaansluiting, een usb 3.1-poort met type-a-connector, een 3,5mm-jack en een usb-c-aansluiting.

De usb-c-poort biedt usb 3.1-snelheden en kan gebruikt worden om een scherm aan te sluiten. Accu Asus X550JX Met behulp van een hub konden we op die manier een monitor via hdmi 2.0 aansluiten. Opladen via de usb-c-poort wordt echter niet ondersteund.

Rechts heeft Asus nog een usb-aansluiting geplaatst, maar dat is een 2.0-variant en dat vinden we karig voor een laptop in deze prijsklasse. De aanwezigheid van een sd-kaartlezer is wel een pluspunt, want steeds meer fabrikanten laten die weg.

Het toetsenbord van de Accu Asus X550LA  heeft behoorlijk grote toetsen en biedt een aardige hoeveelheid travel. Dat maakt het tikken van teksten comfortabel, maar de toetsjes voelen wel wat sponzig aan en ook geeft de behuizing een beetje mee als je hard op de toetsen drukt. Toch is het toetsenbord zeker niet slecht voor een dunne laptop.

De touchpad heeft een groot en glad oppervlak, en is prettig te bedienen. Ook klikken levert duidelijke feedback op. Het is een zogenaamd precisietouchpad, waarvoor Microsoft de drivers verzorgt. De veeggebaren in Windows 10 werken probleemloos. Asus heeft een vingerafdrukscanner in de touchpad verwerkt. Het is een exemplaar van Synaptics en hij werkt vlot, maar de plaatsing is onhandig, omdat hij in de weg kan zitten tijdens het gebruik van de touchpad.

Zoals aangegeven maakt Accu Asus X550LD -modellen en ook van de UX430 zijn er veel varianten als je in de Pricewatch kijkt. Er zijn op het moment van schrijven drie modellen die bij verschillende winkels te koop zijn en die met een Kaby Lake-R-quadcoreprocessor zijn uitgerust. In deze review bespreken we de goedkoopste variant, die iets minder dan 900 euro kost. Voor een meerprijs van 100 euro krijg je een cpu die op papier sneller is. Ook is er een variant van 1300 euro, met meer ram en een grote ssd.

Met de ZenBook UX430 heeft Asus weer een goed betaalbare, dunne en lichte laptop in zijn assortiment. Vorig jaar ontbrak dat er een beetje aan; de UX410 was een prima laptop, maar wat dikker en zwaarder dan de concurrentie, en de dunne ZenBook 3 was duur. Grote concessies heeft Asus niet gedaan bij de UX430 en toch wordt de laptop aangeboden tegen een scherpe prijs. Wel heeft de fabrikant wat bespaard op de ssd, dat is een vrij langzaam satamodel, maar bij de meeste werkzaamheden ervaar je dat niet als storend.

Wat opvalt, zijn de goede prestaties van de i5-8250U-processor. Accu Asus X550LDV De koeling van de laptop is goed op orde, zodat de snelheid van de cpu ook bij langdurig gebruik niet drastisch afneemt. Bovendien weet de UX430UA hoge scores in benchmarks neer te zetten zonder veel lawaai te maken.

Nog een kwestie van smaak is de behuizing. De betaalbare ZenBook-modellen van Asus hadden in de afgelopen jaren een vrij sober ontwerp, met een aluminiumkleurige behuizing zonder veel poespas. De UX430UA is behoorlijk flashy, met zijn blauwe kleur en spiegelende bovenkant. Het is prettig dat de behuizing behoorlijk wat aansluitmogelijkheden heeft, maar de usb-poort aan de rechterkant is een usb 2.0-exemplaar en dat vinden we anno 2018 niet meer kunnen in deze prijsklasse.

In het begin haalden we alle verschillende ZenBooks die je momenteel kunt kopen nog eens aan. De UX430UA is van al die modellen op dit moment voor de meesten waarschijnlijk het interessantst. Het is niet het allerdunste model, maar wel een prima draagbare laptop, die goed presteert en niet de hoofdprijs kost.